Skal man assosiere fritt rundt begrepene kopp og kopper så vil etter all sannsynlighet de aller fleste først komme opp med ordet kaffekopp. Noen vil sikkert etter å ha tenkt seg litt om kaste ut begreper som vannkopper, kopperkjeler eller sugekopper og andre ord som strengt tatt ikke hører hjemme under de temaene som bringes opp her på dette nettstedet. Her skal vi snakke utelukkende om slike kopper som man drikker av og da fortrinnsvis slike som man drikker varme drikker. Det være seg kaffe, te eller sjokolade. Hva er forresten forskjellen på varm sjokolade og kakao? Det skal vi ikke diskutere her, bare slå fast at normalt drikker man varm sjokolade av ganske store kopper. Gjerne det man i terminologien kaller frokostkopper. Frokostkopper er nemlig som regel noe større og bredere enn tekopper som igjen er større en kaffekopper.

Mange forskjellige størrelser og fasonger

Kaffekopper kommer dessuten i flere forskjellige fasonger alt avhengig av hva slags kaffe en skal drikke av dem. Før i tiden snakket en for eksempel om moccakopper. Med mocca mente en da en relativt sterk kaffe som vanligvis ble servert i en liten kopp etter et måltid og gjerne sammen med en sterk drikke som for eksempel cognac.

De koppene man drikker den veldig konsentrerte og dermed også sterke kaffevarianten espresso av er også små. I motsetning til moccakoppene er de imidlertid laget av et ganske tykt gods. En espresso serveres dessuten ofte i oppvarmede kopper slik at den holder seg varm. En kald kopp ville stjele varmen fra espressoen så fort at kaffen rett og slett ville miste sin funksjon som en effektiv “oppkvikker”.

Kopper kommer altså i mange fasonger og brukes til mye forskjellig. Felles for de alle er at de – i alle fall som oftest – har en hank som gjør det lettere å holde den varme koppen. Enkelte kopper har imidlertid ingen hank og andre kan ha to.