Kan en kaffekopp som er påført bedriften eller organisasjonens logo virkelig være et nyttig redskap i virksomhetens markedsføring? Veldig mye tyder på det. Ikke minst er det faktum at logomerkede kaffekopper er veldig vanlig på svært mange kantiner rundt om i landet et tegn på at mange er overbeviste om at merkingen har en positiv effekt. Ikke bare på det å bygge internt samhold og bedriftskultur, men også for å eksponere besøkende og kunder for bedriften og dens verdier. For en fin kaffekopp med bedriftens logo benyttes jo ikke bare i den egne kantinen. Den benyttes minst like mye som en gaveartikkel – det man på moderne språk kaller en giveaway – på lik linje med penner, nøkkelknipper og annet.

Skaper positive assosiasjoner

Skal den kunne fungere som et markedsføringsgrep må den først og fremst oppfattes som positiv hos den potensielle brukeren. Å få en kaffekopp av dårlig kvalitet – kanskje den ikke tåler maskinvask eller har en hank som gjør den vanskelig å holde – gir ingen positive assosiasjoner til giveren. Det gjør neppe bruk-og-kast-produkter heller i våre miljøbevisste tider. Folk flest reagerer heldigvis og med rette negativt på gjenstander som ikke fyller noen praktisk funksjon. Å dele ut vimpler med bedriftens logo til kunder og leverandører vil være helt ødeleggende i dag. Ingen har noen praktisk anvendelse for en slik vimpel. Den vil fort havne på søppeldyngen og verken giver eller mottaker har hatt noen nytte av den.

Derimot vil en vakkert utformet kaffekopp av god kvalitet og som formidler bedriftens budskap gjennom en diskret plassering av bedriftens logo, fungere utmerket. Forutsatt naturligvis at den er god å drikke av, har en formålstjenlig størrelse og at den er god å holde i. Den har da de kvaliteter som kreves for at den faktisk vil bli benyttet av mottakeren over lengre tid